نشست تخصصی "زن" در جهاد دانشگاهی فارس
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی استان فارس، همزمان با دهه مبارک فجر و میلاد فرخنده حضرت فاطمه زهرا(س) به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی فارس، نشست تخصصی "نقش زن در پیشرفت جامعه" با حضور جمعی از اعضای هیئت علمی این نهاد برگزار شد.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی فارس در این نشست ضمن تبریک سالروز میلاد حضرت زهرا(س) و تجلیل از مقام زن با تاکید بر این موضوع که در بررسی و تفکیک ویژگیهای رفتاری زنان و مردان بیشتر باید روی عوامل اجتماعی، تصورات و اعتقاداتمان متمرکز شویم، تصریح کرد: نباید بین زن و مرد خط کشی زیادی کرد.
مریم سروش با بیان اینکه ژنتیک میتواند تاثیر گذار روی رفتار و ویژگیهای شخصیتی باشد، موضوعی نیست که قابل انکار و رد شدن باشد و بسیاری از بیماریهای روانی ریشه در ژنتیک دارند، افزود: بخشی از رفتارهای ما محصول محیط و بخشی ژنتیک است.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی فارس همچنین با بیان اینکه تفاوت ماده ژنتیکی دختر و پسر تنها در یک کروموزوم است، خاطرنشان کرد: اتفاقا دختران و پسران بسیار به هم شباهت دارند و یک تفاوت کوچک دارند که بیش از ۷۰ درصد آن تنها در ظاهر فرق دارند.
سروش معتقد است که تفاوت دختر و پسرها در بستر جنسیت نیست بلکه تنوع ژنتیکی است و ادامه داد: در رشته جامعه شناسی حوزهای تحت عنوان جامعه شناسی زیستی وجود دارد که به بررسی ویژگی ها گروههای انسانی و حیوانی در دو بخش سرشت و ژنتیک موجودات و محیط میپردازد.
این استاد دانشگاه گفت: بسیاری از جامعه شناسان معتقد هستند که اگرچه ژنتیک مهم است اما وزن محیط بر رفتار و ژنتیک انسانها بالاتر است.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی فارس با انتقاد از کسانی که معتقدند زنان نسبت به مردان از اعتماد به نفس کمتری برخوردار هستند، گفت: این موضوع مطلق نیست و باید عوامل ژنتیکی را هم لحاظ و همچنین نتیجه عملکردی و رفتاری هر دو گروه جنسی را بررسی کرد.
سروش همچنین با بیان اینکه تفاوت زن و مرد در فرهنگهای مختلف متفاوت است، عنوان کرد: امروز تکامل فرهنگی، تکامل ژنتیکی را مورد دستکاری قرار داده است و کنترلها بر محیط و ژنتیک به شدت زیاد شده او در یک جاهایی این کار به ضررمان شده است.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی فارس ادامه داد: ادعاهایی در خصوص رفتار زنان در حوزههای احتماعی وجود دارد، به عنوان مثال؛ گاهی برخی مطرح میکنند که مدیریت زنان از مردان بدتر است اما این موضوع تا چقدر واقعیت دارد؟در حالی که مردان اشتباهات مدیریتی زیادی انجام میدهند اما کمتر از اشتباه یک زن به آن توجه میشود.
مدیر گروه ژنتیک و عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی فارس نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه ژنتیک موجودات براساس مولکول DNA است، گفت: این مولکول در فیزیولوژی و ویژگیهای ظاهری و بیماریها در انسان و دیگر موجودات دخیل هستند.
سارا سنمار افزود: دانایی ما در خصوص این مولکول بیشتر در خصوص تاثیر این مولکولها بر قد و چشم و رنگ مو و ظاهر افراد است در صورتی که کار DNA محدود به این موضوع نمیشود.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی فارس عنوان کرد: اگرچه بسیاری از عوامل ظاهری از پدر و مادر به ارث برده میشود اما در بررسیهای جدید، دخالت این مولکول در رفتارهایی مانند نوع طلبی، افراط، ماجراجویی، تهییج پذیری و ... دیده میشود.
سنمار اظهار کرد: در رشته علوم اجتماعی و روانشناسی اکنون روی فلسفه نقش ژنها در شکل گیری رفتار و شخصیت افراد بحثمیشود که برخی موافق و برخی هم مخالف این موضوع هستند.
او اضافه کرد: در گذشته تصور میشود که نوزاد همانند یک لوح سفید است که هر چه روی او بنویسند همان خواهد شد اما اکنون این نظریه پذیرفته شده نیست و نوزاد با خود رفتارهایی را میآورد که البته محیط هم در شکلگیری آن تاثیر زیادی دارد اما مسائل روحی و روانی پیچیده است و به تکامل مغزی هم بستگی دارند.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی فارس با بیان اینکه ژنتیک رفتاری نیز یک علم ژن شناسی است که به بررسی رفتار ژنها و تاثیر آن بر رفتار انسانها میپردازد، گفت؛ بیشترین بررسی ژنتیکهای رفتاری روی دوقلوها انجام میشود.
سنمار در بخش دیگری ار سخنان خود به موضوع کارآفرینی و تفاوت یک کارآفرین زن با مرد پرداخت و تاکید کرد: حداقل دو ویژگی خلاقیت و اعتماد به نفس باید در یک کارآفرین وجود داشته باشد که هر دو ژنتیکی است.البته دوم سوم اعتماد به نفس و یک سوم خلاقیت، ژنتیکی است.
او با بیان اینکه مطالعات نشان میدهد که افراد موفق، موفق زاده میشوند و محیط کمتر روی طبیعت آنها اثر دارد، عنوان کرد: روانشناسان براین باروند انجام موفقیت آمیز امور تحت فشار، با خود افراد زاده میشود.
سنمار با بیان اینکه بعضی بررسیها حاکی از این است افرادی که از یک پدر و مادر و یک خانواده مبتکر داده میشوند در طول نسلها هم فرزندان موفقی خواهند شد، گفت: کارآفرینی در زنان تنها موضوعی ژنتیکی نیست بلکه بخش زیادی از آن اکتسابی است.
او ادامه داد: زنان کارآفرین تمایل به هدف و سازماندهی علمی و عملی دارند، مسئولیت پذیری بیشتری دارند، تحمل سختی و استرس بیشتری دارند و نهایتا شانس بیشتری برای کارآفرین شدن دارند.
سنمار با تاکید بر این موضوع که یک کارآفرین باید سلامت افکار داشته باشد، گفت: کارآفرینان افراد قابل اعتماد و قابل اتکایی هستند که با هدف میتوانند هیجانات خود را کنترل کنند.